We hebben allemaal een lichaam. Gelukkig wel! Maar sta je er wel eens bij stil hoe bijzonder jouw lichaam is? Wist je dat de grootste cel in een menselijk lichaam de eicel is en de kleinste een spermacel? En dat de sterkste spier de tongspier is? Of dat de seintjes van de zenuwen naar de hersenen met een snelheid van 273 kilometer per uur gaan? En dat je huid je grootste orgaan is? Gemiddeld wel 2 m2 groot! Bijzonder toch?!

Weet je wel echt hoeveel genot jouw lichaam je kan geven?

Ons lichaam geeft ons ontzettend veel. Het meeste onopgemerkt. Heb jij in de gaten wat er allemaal gebeurt wanneer je loopt? Waarschijnlijk niet. Totdat je een blaar op je voeten krijgt en het lopen ineens niet meer zo gemakkelijk gaat. Proef, ruik en voel jij alles wat je eet? Vast alleen als je iets eet wat je niet lekker vindt. En zo werkt het ook bij het vrijen. Veel gaat automatisch totdat het pijn doet, ongemakkelijk of saai wordt. Pas dan gaan de meeste mensen actief opzoek naar andere manieren en mogelijkheden. Hopelijk vind jij seks wel fijn, maar weet jij echt hoeveel genot jouw lichaam, met die sterke tongspier, de snelle zenuwsignalen en de 2 m2 oppervlakte van je huid, je zou kunnen geven? Benut jij echt alle mogelijkheden die jouw lichaam te bieden heeft?

Bewust voelen.

Alle mogelijkheden van je lichaam tijdens het vrijen benutten, kan alleen wanneer je bewust voelt. En daarvoor moet je je lichaam leren kennen en ontdekken. Natuurlijk doe je dit al iedere keer wanneer je de liefde bedrijft met jezelf of met je partner. Maar wil je het daarbij laten? Wil je de verantwoordelijkheid voor je genot echt alleen leggen bij die ander die niet voelt wat jij voelt? De ander die (logisch) kiest voor dat wat de vorige keer ook goed werkte met misschien af en toe een kleine aanpassing in de houding en locatie. Wil je niet ontdekken of je nog meer zou kunnen genieten? Weet jij wel zeker dat je door andere prikkelingen en sensaties niet minimaal zoveel of meer genot kunt bereiken?

Leer je eigen genot kennen.

Wanneer jij zeker weet waar jij genot uit haalt, kan jij je partner zo nu en dan aanwijzingen geven en de mogelijkheden voor jullie liefdesspel vergroten. Om dat van jezelf te ontdekken hoef je niet gelijk jezelf te bevredigen of verschillende seksspeeltjes aan te schaffen. Simpel heel bewust jouw washandje op je lichaam voelen wanneer je je onder de douche wast, je concentreren op jouw hand op je lichaam terwijl je jezelf insmeert met bodylotion of je bewust zijn van hoe de verschillende stoffen van je kleding op je lichaam aanvoelen, geeft je al een schat aan informatie. Welke delen van je lichaam zijn gevoeliger? Welke manier van aanraken vind je het lekkerst? Wat is het verschil tussen zeep, bodylotion en helemaal geen smeersel? Voel je verschil tussen wanneer je je bewust aanraakt en wanneer je niet nadenkt bij de aanraking? Door op dit soort momenten je bewustzijn van het gevoel op je lichaam te vergroten, train je jezelf ook om automatisch tijdens het vrijen intenser te voelen. Ik weet zeker dat ook jij ontdekt dat je nog meer kunt genieten, wanneer je bewuster gaat voelen!