Schaamte en onzekerheid in de slaapkamer.

Iedereen schaamt zich en voelt zich wel eens onzeker in de slaapkamer. Als je kijkt naar de wereld waarin we opgroeien, kan dat ook haast niet anders. Maar soms worden die schaamte en onzekerheid zo overheersend dat we het onszelf onmogelijk maken om echt te genieten in de slaapkamer. Om te ervaren hoeveel genot je lichaam je kan schenken en hoeveel geluk een lekkere vrijpartij je kan brengen. Dat is jammer en niet nodig!

Dubbele moraal.
In Nederland, of eigenlijk in het grootste deel van de wereld, heerst er een dubbele moraal. Jongens/mannen hebben sterke lusten. Het is genetisch bepaald, ze kunnen er niets aan doen. Zij zijn altijd met seks bezig, ze hebben een instinct om te jagen, zij ‘vallen aan’ om te veroveren. Het is goed dat zij hiernaar luisteren en met deze gevoelens experimenteren. Dit maakt hen mannelijk en aantrekkelijk. Het geeft ze levenservaring. Dat is een man.

Meisjes/vrouwen daarentegen hebben deze natuurlijke drang niet. Het hoort niet bij hen. Zij zijn de persoon waarop gejaagd wordt. Vrouwen zijn niet de aanvallers, maar de verdedigers. Zij horen verstandig te zijn. Hun schat te bewaken. Zij laten zich niet leiden door hun lusten en gevoelens, want die hebben ze niet. Vrouwen handelen met hun verstand. Dat maakt hen echte vrouwen.

We maken het dagelijks mee.
Ik vertel het hier natuurlijk heel simpel. We zijn al veel vrijer en meer geëmancipeerd dan 50 jaar geleden. Maar nog steeds zien we deze dubbele moraal dagelijks voorbij komen. In de media of in ons dagelijks leven. Ik weet nog goed dat ik voor het eerst verder ging met een jongen. Al maanden was ik smoorverliefd op hem. Eindelijk had hij ook oog voor mij. Het was gezellig, we zagen elkaar vaak. En na een tijdje wilde ik het wel proberen. Ik vond hem echt leuk. Onze verkering duurde tot mijn grote spijt niet heel lang.

Toen het uit was wist iedereen wat ik met hem had gedaan. Niemand gedroeg zich anders tegen hem. Maar ik was een geliefd gespreksonderwerp en kreeg ineens voorstellen waar ik niet op zat te wachten. Ik schaamde me en voelde me onzeker. Ik had het idee dat ik iets fout had gedaan. Dat wat ik had gedaan verkeerd was. Ik kon wel door de grond zakken. Dit was mijn eerste ervaring met seks. Een ervaring die me lang is bijgebleven.

Verwachtingen creëren schaamte en onzekerheid.
Dat beeld van mannen en vrouwen kennen we allemaal. Wij gebruiken het als een richtlijn voor onszelf en voor de mensen om ons heen. En als wij of iemand anders daar dan van afwijkt voelen we schaamte en onzekerheid. Het zorgt ervoor dat we nog harder ons best gaan doen om ons aan dat beeld te houden. Als dat dan toch niet lukt groeit die schaamte en onzekerheid als kool. Iedere ervaring vormt ons. De betekenis die we eraan geven, bepaald hoe wij het een volgende keer weer beleven. Of wij ons vasthouden aan die dubbele moraal of ervan loskomen beïnvloed of wij wel of niet genieten tussen de lakens.

Geen reden om je te schamen.
Of het nu alleen is door dingen die bij mensen om je heen gebeuren of, net als bij mij, ook iets wat jezelf overkomt, wij vrouwen krijgen nog steeds het idee mee dat onze sensuele verlangens en wensen niet normaal zijn. Dat wij niet goed genoeg zijn. Terwijl dat de grootste onzin is die er is. Vrouwen hebben ook sensuele verlangens en gevoelens. Vrouwen hebben een lichaam dat hen genot kan schenken. Dat hebben we niet voor niets. Daar mogen we gebruik van maken. Er is geen reden om je te schamen of onzeker te voelen. Voel je vrij in bed, doe wat je wilt doen en ga genieten. Dat mag jij!

Ben jij benieuwd of jij door schaamte en onzekerheid ook minder geniet in de slaapkamer dan je zou kunnen genieten? Doe de gratis test!